Gheorghe Zamfir Neuitare
00:00
00:00
Embed Code (recommended way)
Embed Code (Iframe alternative)
Please login or signup to use this feature.

Născut la Găești, în Dâmbovița anilor 1941, Gheorghe Zamfir în cei 55 de ani de muzică a fermecat o lume întreagă cu naiul său. A repurtat premii, aprecieri de la personalități precum Papa Ioan Paul al II-lea, împărătesa Japoniei, președintele Columbiei și mulți alții asemenea lor. De cealaltă parte, cea românească s-a izbit de exilul impus de regimul comunist. În anii ‘80 Zamfir se ridica să proclame existența lui Dumnezeu. Gestul n-a trecut neobservat. Dezrădăcinarea de glie și de neam s-a întins până la detronarea clanului Ceaușescu. Așa s-ar fi părut.

Reîntors în țara mult iubită s-a izbit de „un munte de granit” ,după cum el însuși spunea, format din vechea gardă. Implicarea în politică a venit pe fondul dorinței de a promova valorile românești. A rămas neînțeles, la fel cum și în plan muzical vrerea de a crea discipoli l-a țintuit în Târgoviște (capitala fiind sub asediul autorităților).

Dramele s-au ținut scai. Banii n-au dobândit un altar în casa lui deși a cunoscut și ce înseamnă să ai și reversul. Și-a auzit cuvintele, și-a aflat intențiile răstălmăcite. A fost bombardat cu acuzații ce nu le merita. În ciuda acestor neajunsuri vremelnice a trăit cu răspunderea omului care are o misiune de împlinit. A transpus în practică ceea ce Kipling punea în versurile poeziei If... A înțeles ceea ce Traian Dorz sumariza prin O, om!... ce mari răspunderi ai. Zamfir afirma într-un material înregistrat de TVR că „dacă nu-l iubești pe Dumnezeu cu toată puterea ta n-ai nici un rost să mai exiști în viața pe care o petreci”.

2013 devine primul an în care în țară are loc Festivalul ce-i poartă numele. Nici de data aceasta capitala nu are niciun aport. Întreb poate în zadar, când vom învăța să apreciem artistul în timpul vieții lui? La ceas aniversar echipa Radio CBEE se alătură celor ce îi urează maestrului un La mulți ani! trăit într-o apropiere de Sursa inspirației.

Licence : All Rights Reserved


X